Halogen
Medlem ★
- Plats
- Dvärred
- Registrerad
- Okt 2002
●
Citat:
Ursprungligen inskrivet av hakan78
Okej. Jag ville beskriva detta på ett enkelt sätt. Jag påstod aldrig att kristallerna kommunicerade med varandra.
Så här är det.
En LCD TFT är uppbyggd av 2 tekniker. En teknik som styrs gråskalan och en som styr färgerna. En LCD skärm består av 2 glaskivor polariserat glas. Ett färgfilter och ett rutnät som håller de flytande kristallerna på plats. För att kunna styra varje pixel så krävs en transistor som skickar ut som ström genom antingen färgfiltret eller inte alls då den den vridna kristallen inte har förmågan att leda ljus. Man kan jämföra det med en dörr som är öppen vid ström och stängd utan ström. Men att man manipulerar dörren med hjälp av små transistorer som skickar ut ström inpulser. I varje pixel sitter 4 subpixlar som var en styr de olika färgerna. Men för att skärmen ska bli användbar krävs en genomlysningskälla. Det tar ingen tid alls att aktivera en kristall men problemet är att den tar 500 ms för den att återställa sig. Men det finns teknik som gör detta snabbare. Men genom att ha aktiv strömstyrning på kristallerna för att inte få en svans (ghostnings) så skickar man helt enkelt ut mindre bildinformation i form av mindre inslag av svärta. För det som tar tid är som sagt återställningen av en kristall och att belysa på ett nytt ställe för att vrida sig igen åt ett annat håll. Sen finns en annan metod att aktivt LCD teknik som med hjälp av adressering och scanning lägger upp pixelvärde för flera pixlar i rad i sk datarows. Medans det scannas av efter ny pixelinformation så bibehålls gråskale-laddning med hjälp av kondensator. Efter som laddning är aktiv hela tiden så kan den styra gråskalan successivt medans scanningen söker efter ny pixelinformation så att den kan skicka ut mer information till vad varje rad av pixlar ska göras. Återigen så är det svärtan som blir drabbad då det krävs väldigt stark baklight.
Hoppas det blev klarare om hur LCD funkar.
Referens till detta också tack. Menar du att gråskalan är något separat från färginformationen som styr subpixlarna? Ett par påpekanden också. En pixel består av tre subpixlar, röd, grön och blå, inget annat. Dessa tre subpixlar styrs med antingen 6 eller 8 bitars färginformation, vilket ger 64 resp. 256 färgtoner per subpixel och 262 144 resp 16 777 216 olika färgtoner per pixel, ditheringteknik ej inräknat. Förklara för mig var du menar att gråskaleinformationen kommer in i bilden.
Citat:
Ursprungligen inskrivet av hakan78
Lite mer om jämförelse CRT LCD
Att tillverka och använda LC- displayer är mycket billigt i förhållande
till CRT. De är utrymmessnåla och relativt oömma. Vilket också talar till
deras fördel. Ofta är LCD ett självklart alternativ, men det finns tillfällen
då CRT passar bättre. Nackdelen med LCD är framför allt deras
temperaturkänslighet. De har även begränsningar i storlek, det är svårt
att tillverka stora LCD. Ju större de är, desto större är risken att de
drabbas av ytojämnheter. Ytojämnheter ger upphov till störningar i
strukturen hos de flytande kristallerna. Det gör att uppemot 40% av alla
större displayer måste kasseras1, därav det höga marknadspriset på större
LCD.
Om man ser på en LC-display från sidan kan den verka inverterad och
instabil. Det beror på att ljus delar sig när det träffar kristall. En del av
ljuset ger sig av vinkelrätt mot infallsvinkeln. Vanligtvis ser man bara
den del av ljuset som går rakt fram, således märker man inte av den
andra komponenten, om man däremot tittar på LC-displayen i en vinkel
då båda ljusstrålarna kan ses, kan optiska effekter uppstå.
Att styra LC-displayer är ganska energisnålt, dessvärre äts ca 50% av
infallande ljus upp av förluster vid polarisering, passage genom
indiumtennoxiden samt ljusledningen (och därigenom delningen av
ljuset) genom de flytande kristallerna2. Det kräver en starkare backlight
och sådana är mycket energikrävande.
edit: Svärtan är det som är problemet med LCD. Att få bra svärta men ändå snabb skärm. Det sambandet har bakgrundsbelysningen med responstid att göra!
edit 2: Större skärm. mer belysning. klarnade det nu?
Större skärm, mer belysning, självklart. Men varje enskild pixel belyses fortfarande med (ungefär) samma mängd ljus. Ditt argument håller inte.
Visa signatur
"I maintain nonetheless that a yin-yang dualism can be overcome. With sufficient enlightenment we can give substance to any distinction: mind without body, north without south, pleasure without pain. Remember, enlightenment is a function of willpower, not of physical strength." - Chairman Sheng-ji Yang, Essays on Mind and Matter
Redigera
Citera fleraCitera